Op 2 november 2023 presenteerde de Gemeente Leeuwarden de Gezondheidsnota gemeente Leeuwarden 2024 – 2028. Sportief Wandelen past daar perfect in. 28 februari mocht ik een presentatie geven aan de raad. De wethouders mw. Kramer (gezondheid) en dhr. Jacobse (sport) waren ook aanwezig. De presentatie werd goed ontvangen en binnenkort ga ik met beide wethouders om tafel om de wens “In elk park in Leeuwarden Sportief Wandelen” te bespreken en te kijken of en vooral hoe dit realiseerbaar is.
Toen ik de presentatie voorbereidde bekroop me het gevoel “waarom nu pas?” aandacht voor beweegparticipatie een leefstijlinterventies van ouderen. Bij de start van Sportief Wandelen was bij een deel van de beleidsmakers en ander partijen al doorgedrongen dat leefstijl interventies voor ouderen belangrijk zijn. Tja, ik denk dat dit komt omdat 25 jaar geleden de urgentie om leefstijlinterventies in te zetten nog niet zo belangrijk waren als nu.
Sportief Wandelen is 25 jaar geleden opgezet binnen een project van Nederland in Beweging, het actieprogramma van het NOC*NSF. Hierin heb ik mijn eigen draai gegeven. De resultaten waren zo bijzonder dat ik die in 2001 besprak met Zorgverzekeraar De Friesland in de verwachting dat dit zou gaan ondersteunen. Helaas de zorgverzekeraar zag hierin geen brood. Hun focus lag meer bij de jongeren, daar zat meer toekomst in. Toen de WMO kwam (2007) heb ik in een gesprek met de Gemeente Leeuwarden de voordelen met de verantwoordelijke ambtenaar Sportief Wandelen besproken. Helaas konden we er geen vervolg aan geven. Ik denk dat ik te snel was richting die ambtenaar. De invoering van de WMO was voor de gemeente een heel grote klus.
In 2017 werd vanuit De Friesland Zorgverzekeraar een pilot gestart met het project “De Groene Wandel Fysio”. Een project wat heel goed aansloot bij Sportief Wandelen. Hier en daar met kleine aanpassingen in het concept van Sportief Wandelen heb ik lesgegeven in dat project. 10 fysiotherapiepraktijken verspreid over Friesland deden mee. Het project was bedoeld om kwetsbare mensen te ondersteunen om weer meer in beweging te komen. De resultaten waren heel mooi. Helaas besloot de verzekeraar het project niet verder te implementeren. Mijns inziens omdat de kosten dan te hoog werden voor de verzekeraar.
We zijn nu vele jaren verder. De tijd lijkt rijp te zijn (na 25 jaar) om Sportief Wandelen meer onder de aandacht te krijgen bij de gemeente en andere belangstellenden. Sportief Wandelen is heel succesvol gebleken om mensen met een zogenaamde beperking (chronische ziekten, chronische pijn, mentale issues, etc.) te laten genieten van prettig bezig zijn in een natuurlijke omgeving. Niet alleen ouderen hebben baat bij Sportief Wandelen. (wat is eigenlijk de definitie van ouderen?) Ook jongeren die af en toe meededen met de trainingen kregen respect voor “de ouderen”.
"Er waren heel wat jongeren die de trainingen niet goed konden volhouden. Sportief Wandelen is echt maatwerk. Iedereen krijgt in de groep op maat opdrachten zodat iedereen aan zijn of haar trekken komt."
Nog even een klein uitstapje naar beperkt zijn. Beleidsmakers en anderen hebben het dikwijls over mensen met een beperking. (als je ouder wordt kijkt men meteen naar je beperkingen) Eigenlijk krijg ik daar de kriebels van. Mijn tegenvraag is dikwijls “wie is niet beperkt?”. Mijns inziens hebben we allemaal meerdere beperkingen. Het maakt niet uit welke leeftijd of welk lichaam/geest je hebt. Iedereen heeft zwakke punten. Maak die zwakke punten groot en je krijgt direct het stempel “beperkt” op je voorhoofd. Maak liever je sterke punten groot en je ervaart geen beperking meer en ook de buitenwacht ziet jouw beperkingen niet (meer). We hebben allemaal respect voor de parasporters. Laten we dan ook respect hebben voor mensen die in de maatschappij iets niet (zo goed) kunnen.