Blogopmaak

27 mei 2024

Muziek en dans als (top)sport

Ik heb een paar dansers/musici mogen begeleiden op verzoek van De Harmonie. Daar was ik best verbaasd over. Mijn pleidooi de afgelopen decennia is dat dansers en musici begeleid moeten worden door een fysiotherapeut met kennis van dans en muziek. In mijn praktijk heb ik dikwijls blessures (soms leidend tot rsi) behandeld bij deze doelgroep die voorkomen hadden kunnen (moeten) worden. 

De voorstelling One Song van de Vlaamse theatermaker Miet Warlop

Leeuwarder Courant. 13 mei 2024.


… zagen toeschouwers de voorstelling One Song van de Vlaamse theatermaker Miet Warlop een duizelingwekkend, explosief ritueel waarbij musici het uiterste van zichzelf vergen.

De setting is die van een gymnastieklokaal, op het podium zien we een evenwichtsbalk, een klimrek, matten, springtoestellen en een tribune met een groepje supporters die warm lijken te draaien, met sjaaltjes en geschreeuw, voor een of andere wedstrijd die aanstaande is. Een in oranje overall gehulde commentator kondigt in onverstaanbaar Frans gemurmel “iets” aan. 


De spanning loopt op wanneer vier sporters met doodernstige gezichten het podium betreden, er kan geen lachje af, ze doen een warming up. 

Vreemd genoeg liggen er muziekinstrumenten in de sportdecor; een viool, toetsen, een drumstel, een contrabas. We blijken getuige te zijn van een concert-wedstrijd, een uitputtingsslag, een absurd muzikaal en fysiek ritueel waarbij musici het uiterste van hun lichaam vergen. Eerst is het koddig, dan razend knap, dan swingt het “concert” de pan uit, maar allengs wordt het akeliger om naar te kijken. Het lijkt woest, spontaan en slordig, maar er schuilt een uitgekiende choreografie achter de bewegingen. Het ritueel wordt steeds gehaaster, de gezichten verbetener. Schoonheid wordt afzien en niemand lijkt nog te genieten. Het lijkt, zou je zeggen, af en toe op het leven zelf, want zijn we niet allemaal gladiatoren verwikkeld in een wedloop met de tijd, op zoek naar het juiste ritme? …


Aldus de recensent in het artikel “PAFFF biedt verbluffende buitenkansjes aan nieuwsgierige theaterkijker.” 


Mijn ervaringen als begeleider van atletische muzikanten van One Song


Op verzoek van De Harmonie heb ik enkele van de sportende musici fysiek dat weekend begeleid. Een mooie ervaring. 


Uiteraard heb ik de voorstelling ook bekeken. Ik zag een strijd tussen de deelnemers, wie zou de competitie winnen, onder aanmoediging van een fanatiek groep supporters waarbij een hooligan op zeker moment -net zoals bij een voetbalwedstrijd- het veld op liep en de wedstrijd verstoorde. De wedstrijd begon beheerst. Op het ritme van een metronoom. De metronoom werd steeds sneller ingesteld en de muzikanten-sporters werden steeds fanatieker. 


Muzikaal gezien was het niet erg moeilijk. Maar het was zeker wel uitdagend om het oplopend tempo te volgen. De zanger liep op een loopband binnen een klein uurtje 11 kilometer. Een best pittig tempo. Een keyboard was opgehangen op een klimrek -op ongeveer 2 meter hoogte. De speler moest de hele voorstelling springend en op het goede moment de toetsen beroeren. Haast een uur lang springen. Ga daar maar eens aan staan. Ik heb zelf trainingen gedaan met touwtje springen, een uur lang. Een enorme aanslag op de kuiten. Normaal heeft een drummer zijn instrumenten vlak bij zich. In deze voorstelling stonden de druminstrumenten op verschillende plekken op het podium. De drummer “rende zich rot” om op tijd te zijn. De violiste moest op de juiste momenten de snaren doen trillen op de evenwichtsbalk. Ga daar maar aan staan. Muzikaal niet het moeilijkste wat ze moest doen, maar ze deed het wel perfect met een goede lichaamsbeheersing. De bassist lag op zijn rug “lekker te spelen”. Dit vergde wel een enorme aanslag op zijn buikspieren. Hij moest continu (en op het ritme van de metronoom, steeds sneller) omhoog komen. Een enorme belasting voor de buikspieren, haast een uur lang buikspieroefeningen…..


Uitgeput beëindigden de spelers de wedstrijd. We heeft gewonnen?............. De cheerleader. Duidelijk te zien dat de cheerleader een echte danser is. In het begin leek het alsof hij fungeerde als een soort vulling van het programma. Op het eind, toen de wedstrijd de climax bereikte, bleek hij de man met de lange adem. Hij maakte minutenlang, zonder aarzelingen en zonder te wankelen, rondjes zoals alleen een goede danser kan.


Een paar van de acteurs heb ik dat weekend mogen ontmoeten en enkele van hen heb ik behandeld. De aanslag van deze voorstelling op het fysiek is erg hoog. Topsport. De spieren die ik voelde waren behoorlijk hard/gespannen. De aanslag op het lichaam is de afgelopen 2 jaar (zolang loopt deze voorstelling al) zo hoog geworden, dat men heeft besloten het aantal voorstellingen per week te verminderen. Als sportfysiotherapeut heb ik natuurlijk ook het een en ander uitgevraagd. En ik denk zelf dat de balans tussen het acteren en herstelmomenten niet altijd juist is. 


Muziek en dans als topsport. Ja dat klopt. Trainingsprincipes welke ik gebruik in de sport gebruik ik ook voor de muziek en dans. Uiteraard zijn er verschillen tussen deze disciplines, maar er is ook veel overlap. Ik promoot graag dat muziek en dans als sport gezien worden en zo instrumenten kunnen zijn/worden voor revalidatie en beweegtherapie bij de fysiotherapeut. 


Ben je benieuwd naar de voorstelling? De volgende video geeft een mooie impressie:

Bekijk de video

Deel dit artikel gerust met jouw netwerk

9 maart 2025
Graag deel ik je deze nieuwsbrief om je kennis te laten maken met mijn (nieuwe) praktijk. Het is mogelijk dat we elkaar kortere of langere tijd geleden hebben ontmoet, bijvoorbeeld in mijn vorige praktijk, Spectrum Leeuwarden, of tijdens activiteiten zoals Sportief Wandelen. Wellicht zijn we op een andere manier met elkaar in contact gekomen. Met pensioen? Nee hoor, zeker nog niet! Hoewel ik op dit moment de mogelijkheid zou hebben om met pensioen te gaan, heb ik besloten om mijn werk voort te zetten. Het vak van fysiotherapeut blijft zo boeiend en uitdagend, dat ik er voorlopig mee door wil gaan – hoe lang, dat zie ik vanzelf. Spectrum Leeuwarden heb ik inmiddels overgedragen aan mijn zoon Martijn. "Veel plezier en succes, Martijn!" Ik heb met veel plezier en voldoening gewerkt in Spectrum, maar er waren altijd aspecten die ik minder prettig vond. Nu ik een solo praktijk heb, ben ik volledig op mezelf aangewezen en kan ik mijn eigen koers varen en kan ik EigenWijs doorgaan. Mede dankzij mijn inzet is er op sportpark Nijlan een nieuwe sporthal gebouwd, waar mijn praktijk nu is gevestigd. Het adres is: Middelzeelaan 18A, 8931 AK Leeuwarden De ingang bevindt zich waar “Windtkracht” op staat. Je bent van harte welkom om binnen te komen. Om er zeker van te zijn dat ik aanwezig ben, kun je me bereiken via telefoon of per e-mail: 06-37333912 Aad@fysiotherapiewindtkracht.nl.
Stockfoto: vrouw met kanker
27 november 2024
Als Master Fysiotherapeut met onder ander de specialisatie oncologie was ik 12 mei 2023 aanwezig op het congres Kanker & Leven. Eén van de behandelde items was het initiëren van een Zorgnetwerk in Friesland.
11 juni 2024
Jan - Deelnemer Sportief Wandelen  Op 20 november 2022 kreeg ik een herseninfarct, met blijvende schade in het taalgebied en mijn rechterarm en been. Op dat moment waren we bij vrienden in Zeeland. Tineke schrikt zich rot. Ik kan de woorden niet meer vinden. Met ambulance naar het ziekenhuis in Terneuzen. Na drie dagen mocht ik weer naar huis.
11 juni 2024
25 jaar geleden ben ik gestart met Sportief Wandelen. In eerste instantie was dit bedoeld om mensen aan het bewegen te krijgen op een gezellige en ontspannen en niet competitieve manier. Eén van mijn uitspraken is “Sporten mag, Bewegen moet”. Deze beweegmogelijkheid is juist bedoeld voor mensen die in het reguliere sport- en beweegaanbod niet mee kunnen omdat het niveau te hoog is voor hen. Maar toch graag lekker buiten willen bewegen.
Dit is Gerda, de vrouw waarover dit ervaringsverhaal gaat
24 april 2024
Het vrouwenlichaam is echt anders dan dat van de man. Niet alleen anatomisch. Duidelijk ook hormonaal. Dit verhaal gaat over Gerda haar ervaring.
Presentatie voor Gemeente Leeuwarden door Aad van der Windt
15 april 2024
Op 2 november 2023 presenteerde de Gemeente Leeuwarden de Gezondheidsnota gemeente Leeuwarden 2024 – 2028. Sportief Wandelen past daar perfect in. 28 februari mocht ik een presentatie geven aan de raad. De presentatie werd goed ontvangen en binnenkort ga ik met beide wethouders om tafel om de wens “In elk park in Leeuwarden Sportief Wandelen” te bespreken en te kijken of en vooral hoe dit realiseerbaar is.
Een foto van een zittende vrouw
20 maart 2024
De slogan “zitten is het nieuwe roken” is eigenlijk niet correct. Zitten of gewoon je gemak nemen is heel natuurlijk.
Omslag boek: oud worden is niet voor watjes
4 maart 2024
We kunnen op oudere leeftijd meer dan we denken. In dit artikel een pleidooi voor het naleven van een gezonde leefstijl voor ouderen.
Hardloper, schoenen in beeld
12 februari 2024
Sportief Wandelen is een mooie manier om met anderen iets aan je gezondheid te doen. Dit verhaal gaat over Ruud. Deze 73 jarige deelt zijn ervaringen.
Een stapel kranten
22 januari 2024
Januari 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert dat de doelstellingen van het Preventieakkoord 2018 niet gehaald worden.
Share by: