Gerda (66 jaar) kwam november 2023 bij me vanwege golferselleboog. Oorzaak van de klacht was eigenlijk niet te vinden. Tja, de pijnklachten waren wel duidelijk te vinden. Maar geen oorzaak Overbelasting? Hoe dan? Gerda had wel enkele maanden hiervoor besloten om haar leefstijl te verbeteren en was met EMS begonnen bij Spectrum met als doel meer spierkracht op te bouwen en zij was bezig met het veranderen van haar dieet.
In onze gesprekken over leefstijl vielen meerdere zaken op. De afgelopen 4 jaar heeft Gerda allemaal klachten gekregen welke vrouwen dikwijls hebben tijdens/na de overgang. Maar Gerda was al 14 jaar klachtenvrij geweest en is de overgang moeiteloos doorgekomen. 14 jaar na de overgang nu toch overgangsklachten? Afgelopen 4 jaar van 78 kg naar 93 kg gegroeid, hoofdpijnklachten, slecht slapen, wisselende spier/gewrichts- klachten, opgeblazen gevoel, moe, futloos (terwijl ze altijd vol energie zat), darmklachten, hoge bloeddruk. Mentaal altijd sterk. Veel meegemaakt maar dankzij haar opgeruimde karakter en positieve kijk op het leven nooit mentaal in de problemen gekomen.
Het begrip en ook de grip op haar lichaam is ze kwijtgeraakt.
Op zoek naar de oplossing.
Op mijn verzoek heeft Gerda zich door de huisarts laten verwijzen naar de vrouwenkliniek in Drachten. Met de vraag of de kliniek onderzoek wil doen. In de eerste lijn (huisarts) is diagnostiek in dit geval niet goed mogelijk. Het (standaard) bloedonderzoek gedaan door de huisarts laat geen afwijkingen zien.
"Ja, de klachten worden veroorzaakt door hormonen. De menopauze en 14 jaar daarna zijn goed verlopen. 4 jaar geleden zijn toch klachten opgekomen ten gevolge van de hormoonveranderingen."
Gerda kwam enthousiast terug van de intake. De klachten zijn zeker terug te voeren op de vrouwelijke hormonen. De behandelend specialist ziet veel hormoon gerelateerde klachten. En geeft aan dat jammer is dat Gerda niet jaren eerder gekomen is. Want er kan veel aan gedaan worden. Gelukkig is Gerda een doorzetter. Dankzij haar eigen kijk op wat nodig is, was ze al op de goede weg. Wat adviseert de specialist Gerda:
Gerda heeft nu een duidelijk beeld wat de oorzaak is van haar klachten. Het is zeker niet psychisch. Duidelijk hormonaal. En ze kan er wat aan doen. Ze heeft nu meer begrip over de relatie tussen hormonen en de uiting van hormonen op haar lichaam en gestel. En ze gaat nu ook meer grip krijgen op haar gezondheid. Gerda merkt het nu al: mentaal gaat het toch beter, is zich bewuster wat goed is voor haar zelf, maakt betere keuzes omdat ze nu weet wat ze nodig heeft, doet onder begeleiding krachttraining en daar voelt ze zich prima bij, heeft haar dieet veranderd en ze merkt nu al effect. Gerda sport weer met plezier. Ze is er nog niet, maar ze merkt dat ze op de goede weg zit. Gerda is blij dat ze haar lichaam beter gaat begrijpen. Gerda:
“Het gaat goed. Ik heb weer een goed gevoel over mijzelf. Ik kom meer in balans”
"Het vrouwenlichaam is echt anders dan dat van de man. Niet alleen anatomisch. Duidelijk ook hormonaal. Het inzicht in ziektes, behandelingen, medicaties, interventies zijn tot voor kort geleden vooral geënt geweest op inzichten opgedaan uit onderzoek bij mannen. De resultaten zijn in het verleden te veel rücksichtslos losgelaten op de vrouw. Gelukkig is dit aan het veranderen.
Wellicht is het voor de fysiotherapie een uitdaging om eens te bekijken hoe wij als beroepsgroep hierin een invulling kunnen geven. Sinds het begin van mijn carrière ben ik geïnteresseerd in het verschil tussen mannen en vrouwen. En ben bezig (geweest) met de vraag of en hoe ik als fysiotherapeut mijn interventie moest aanpassen. In de wetenschap is al veel bekend, maar het komt nog steeds niet makkelijk bij de hulpverleners binnen in de praktijk. Het lijkt me handig dat zorgverleners meer kennis krijgen hierover."