Op een gezonde manier ouder worden is een levenskunst
Door te sporten hebben de senioren steun aan elkaar: herkomst en sociale status vallen weg. De sportschool verbroedert en bezorgt de ouderen ongekend plezier. Ondanks het fanatieke sporten is het verval niet tegen te houden. Deze documentaire laat de senioren ook alleen thuis zien en het confronterende gevecht tegen het strammer wordende lichaam, met het besef dat die strijd op den duur altijd wordt verloren.
Met het ouder worden merken we dat we elk jaar minder kunnen. Dat is een natuurlijk gegeven. Op een gezonde manier gezond ouder worden is wel een levenskunst. Tot op hoge leeftijd mentaal, fysiek en sociaal goed kunnen blijven functioneren is een strijd welke we eigenlijk al als kind zijnde aan moeten gaan. Tijdens het leven gaat het besef steeds meer komen dat het enorm veel doorzettingsvermogen vraagt om gezond te blijven en gezond ouder te worden.
De blue zones van onze aarde
Op aarde zijn er gebieden (de blue zones) waar gezond ouder worden makkelijker lijkt te gebeuren. Mijn advies aan iedereen: google eens blue zones. Informeer je hierover. En kijk eens of je een eigen blue zone kunt creëren. Enkele pijlers van de blue zones:
- Beweeg. Mijn motto: “Bewegen zult gij”.
- Heb een levensdoel, ook als oudere. Ook als oudere heb je een levensdoel nodig.
- Zorg voor goed fysiek en mentaal herstel na inspanning. De balans goed houden.
- Eet gezond. Prop je niet vol. Eet zoveel mogelijk vezels
- Zorg voor een fijn sociaal netwerk waarin je steun kunt vinden. Een mens is een sociaal wezen en heeft anderen nodig.
- Heb plezier in het leven. Maak hierdoor herstelhormonen aan.
- Geloof in jezelf
- Zorg voor je geliefden
Een voor mij belangrijk gegeven vanuit de blue zones is (zoals Darwin zei) “survival of de fittest”. Dit is niet het survival van de sterkste. To fit betekent aanpassen. Hij of zij die zich het best kan aanpassen aan de omstandigheden heeft de meeste kans om te overleven. Een mooi voorbeeld welke ik zag tijdens een studie over de blue zones was dat een 80-er een kruiwagen met flink wat gewicht erin de heuvel op duwde. Niet zoveel als dat hij dat 20 jaar geleden deed, dat kon niet meer. Met iets minder gewicht dan toen. Er daarna haalde hij de rest. Het kostte hem meer tijd dan 20 jaar geleden om dezelfde vracht omhoog te brengen. Maar wat maakte het uit. Hij had toch tijd genoeg en het was goed voor zijn conditie. Hij paste zich aan zijn mogelijkheden van nu aan. Uiteindelijk voerde hij de gehele taak uit.
Gezond ouder worden is niet voor iedereen makkelijk. Veel mensen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met (chronische) ziekten ten gevolge van pech, ongezonde leefstijl welke al start in de puberteit en decennia wordt volgehouden, niet hebben van een goed sociaal netwerk, eenzaamheid, financiële problemen ten gevolge van verkeerde keuzes, etc. Maar er is altijd één persoon die eraan kan werken, dat ben jezelf. Ook op oudere leeftijd kan men veel leren. Levenservaring heb je al, nu nog kijken welke lessen eruit te halen zijn.
Een positieve levenshouding hebben of ontwikkelen is eigenlijk ook altijd een “must”. Daar bedoel ik niet mee dat je geen emoties mag hebben. Shit happens en is niet te vermijden. De bijbehorende frustraties, emoties, shit gevoelens zijn oké. Wat wel belangrijk is, is om snel goed om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Als we dat kunnen, dan herstellen we snel van het negatieve. En voorkomen we dat stress ons kapot maakt, dat ons herstelmechanismen optimaal worden ingezet. Ook op oudere leeftijd is dat nog altijd mogelijk. (blijkt uit diverse wetenschappelijke artikelen).
Krijg je zin om een eigen blue zone te creëren? Gewoon op basale (=makkelijke) manier? Die is er. Ik kan de mijne binnen één gesprek vertellen. Laten we niet moeilijk doen. Dan is een gezondere leefstijl ook makkelijk vol te houden.